Analık izni gerekli maddelerde düzenlenmiştir. Kadın memura doğum öncesi ve sonrasında toplam 16 hafta süre analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda ise iki hafta ek olarak verilir. Beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar kadının sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu belgelemesi gerekir. Belgelemesi durumunda isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar çalışma hakkına sahip olur.
Doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler analiz iznine eklenecektir. Doğumun erken gerçekleşirse kalan analık izni doğum sonrasına eklenecektir. Analık izni başlamadan önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum izni doğrum sonrasına eklenir.
Genel Tebliğ Ne Diyor?
Genel tebliğe göre;
• Gebelik yaşayan kadın memur toplamda on altı hafta analık izninden yararlanır,
• Çoğul gebelik olması durumunda kadın memura verilen analık izni süresine iki haftalık bir süre eklenir,
• Annenin ölüm hali hariç izinden yararlanılır,
• Analık izninin kesintisiz kullanılması gerekir.
Analık izni isteğe bağlı verilmez. Analık izni toplam süresi de memur veya idare bakımından değiştirilemez. Analık izni sadece memurlarla ilgili değildir. Tüm çalışanlar için geçerlidir. Ailenin huzur ve refahı için alınmıştır. Analık izni sadece anneyi değil bebeğin sağlığını da ilgilendirir. Anayasaya göre analık izni bitmeden memurun isteği olsa bile göreve başlaması imkansızdır.
Anlık Tüm İş İlanlarına Ulaşmak İçin Mobil Uygulamalarımızı İndirebilirsiniz.